Закон та Нюанси Куріння у Поїздах

Закон та Нюанси Куріння у Поїздах

27.10.2023

Сучасне українське законодавство веде непримиренну боротьбу з курінням на громадських територіях, до яких відносяться парки, дитячі майданчики, транспортні засоби, поїзди і підземні переходи. Відповідно до Закону № 4844-VI, уряд розширив перелік місць, де паління заборонено. Цей перелік наразі включає тамбура поїздів, перони, переходи та термінали. Закон також вимагає встановити спеціалізовані місця для куріння.

Зважаючи на обмеження, місце для куріння у поїздах має обмежуватися не більше 10% загальної площі, забезпечувати наявність попільнички, відповідної таблички та системи витяжки. Однак на сьогодні не у кожному вагоні знайти місце для куріння, яке відповідає всім законодавчим вимогам.

З досвіду можна зробити висновок, що офіційно куріння у поїздах – неприпустиме. Однак за порушенням цього правила відсутні жорсткі покарання. Ще з 2013 року поліція скоротила кількість службовців у поїздах і електричках. Право на виписування штрафів і протоколів отримав начальник поїзда, проте він не поспішає цим займатися.

Згідно з законом, заборонено куріння не тільки у вагоні, але й на платформі та території вокзалу. Але в довгих подорожах, що тривають більше одного дня, важко втриматися від спокуси. Тому, детально досліджуючи нюанси законодавства, можна знайти "дірки" у забороні, які дозволяють курити без покарань.

Іноді працівники залізниці вчиняють певні послаблення для курців, спрямовані на те, щоб порушення закону відбувалося на "контрольованій ділянці", а не випадково. Де можна закурити:

  • Спеціальні місця. В деяких поїздах є окремі вагони або приміщення, призначені для куріння. Такі місця повинні бути належним чином обладнані та відзначені. Проте впровадити це з юридичною точністю досить складно, тому далеко не всі адміністрації залізниць відважуються на облаштування подібних місць.
  • Відведені ділянки. Можна закурити на платформі, а саме на спеціально облаштованій "місці для тютюнокуріння", розташованому на відстані 15 метрів від потяга. Тут штрафів за куріння не передбачено.
  • На зупинках загального типу. В деяких містах дозволено курити поруч із поїздом. Перед виходом з вагона слід дізнатися, як довго потяг зупинятиметься на станції, щоб не пропустити момент відправлення. 

Незважаючи на жорсткий контроль, пасажири все ж таки знаходять можливість влаштувати перекур. Скориставшись досвідом інших, можна спробувати уникнути штрафів.

Місця, де куріння заборонено:

  • Купе. Найпоширеніше місце для спроб куріння, оскільки дістатися туди найдоцільніше. Проте уникнути виявлення тут виявляється складніше, оскільки дим миттєво проникає у вагон, заважаючи некурящим. Провідники мають право накладати штрафи.
  • Туалет. Місце без виходу для як пасажира, так і для диму. Докази злочину вивітрюються лише через 20 хвилин, проте провести стільки часу в громадському туалеті не просто.
  • Платформа. Шанс почекати до зупинки та спробувати закурити на платформі. Цей спосіб найбільш безпечний вночі та на пустельних станціях.

Таким чином, куріння у поїздах перетворюється на справжній квест, в якому перемагають найспритніші та хитрі пасажири. Знайомство з правилами та сутністю куріння у поїздах допомагає подорожуючим більш ясно розуміти, як слід дотримуватися закону та уникати можливих штрафів. В умовах постійних змін та додаткових обмежень важливо бути в курсі останніх змін і вчасно адаптуватися до нових правил подорожей з комфортом та з урахуванням вимог законодавства.

Читати російською

Новини сервісу покупки залізничних квитків онлайн

Новини

Як виглядає вагон люкс Укрзалізниці: особливості та переваги

Як виглядає вагон люкс Укрзалізниці: особливості та переваги

Багато пасажирів запитують, чим відрізняються вагони люкс і СВ вагони поїздами Укрзалізниці. ...читати далі

Львів: Куди Піти та Як Провести Час З Дітьми

Львів: Куди Піти та Як Провести Час З Дітьми

Львів — одне з найкрасивіших міст України, яке приваблює туристів своєю багатою історією, архітектурними пам’ятками та культурними заходами. Незалежно від того, чи ви шукаєте місце для романтичної прогулянки, сімейного відпочинку чи захоплюючого дослідження, у Львові завжди знайдеться щось цікаве для кожного. Давайте розглянемо, куди піти у Львові та як провести час з дітьми, щоб ваш візит став незабутнім. ...читати далі

Палац графів Шенборнів: Архітектурна Перлина Закарпаття

Палац графів Шенборнів: Архітектурна Перлина Закарпаття

Відкрийте для себе архітектурну перлину Закарпаття – палац графів Шенборнів. Захоплюючі легенди, чарівний парк і збережена історична архітектура чекають на вас! ...читати далі