Ринок праці краще переніс другий локдаун: кількість вакансій зросла на 28%

Ринок праці краще переніс другий локдаун: кількість вакансій зросла на 28%

02.07.2021

Локдауни були введені в Україні в однакові періоди у 2020 і 2021 роках — у березні та квітні. Але готовність ринку і людей до них минулого року і зараз все ж відрізняються. Сайт із пошуку роботи Jooble порівняв ці два локдауни, щоб виявити, наскільки змінився й адаптувався український ринок праці до обмежень, які його торкнулися.

Порівняння локдаунів

Перше, що виявили аналітики Jooble, це те, що у 2021 році загальна кількість вакансій від роботодавців на 28% перевищила показники березневого локдауна торік. В топі індустрій з найбільшою кількістю пропозицій роботи в обидва періоди дослідження були гуртова та роздрібна торгівля, виробництво, транспорт і логістика, будівництво й архітектура, IT-сектор.

Найбільш популярні пропозиції по роботі виглядають наступним чином: під час локдауну у 2020 році роботодавці найчастіше шукали менеджерів з продажу, кур’єрів, охоронців, продавців-консультантів (переважно на ринки) і торгових представників. Попит роботодавців на таких фахівців спостерігається і в цьому році, але пріоритет трохи змінився — зараз вони, в першу чергу, потребують продавців-консультантів, за ними — вантажників, менеджерів з продажу, охоронців та водіїв таксі.

Що ж стосується попиту на роботу, то в цьому році він зріс лише на 3% в порівнянні з торішнім локдауном. У 2020 люди активно відгукувалися на пропозиції по роботі кур’єром, оператором кол-центру (віддалено), водієм таксі, копірайтером і продавцем-касиром. У 2021 році серед вакансій, які найбільше цікавлять пошукачів роботи, — промоутер, кур’єр, консультант-менеджер та адміністратор-менеджер в інтернет-магазини, й оператор-консультант.

Віддалена робота

З введенням карантинних обмежень більшої, ніж до карантину, популярності набрала віддалена робота. Так, в березні-квітні 2021 року кількість пропозицій віддаленої роботи зросла на 37% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зараз найчастіше роботодавці шукають бухгалтерів, копірайтерів, операторів кол-центрів, менеджерів з продажу, операторів ПК. Серед найбільш популярних фахівців для віддаленої роботи минулого року були веб-дизайнер, менеджер онлайн-магазину, перекладач з англійської мови, оператор кол-центру і бухгалтер.

Попит пошукачів на віддалену роботу у 2021 році наразі на 17% менше, ніж у 2020 році. Як і того року, пошукові запити людей пов’язані з наданням послуг з перекладу, адміністрування онлайн-магазинів, віддаленої бухгалтерії, тощо.

Часткова зайнятість

Також у зв’язку з локдаунами й карантином аналітики Jooble відзначають зростання попиту на вакансії з частковою зайнятістю — це стосується різних підробітків, вакансій на неповний день або пів ставки. І попит і пропозиція у 2021 році перевищують показники 2020 року на 31% і 23% відповідно.

 

Попит пошукачів та пропозиції роботодавців про роботу з частковою зайнятістю не відрізняється суттєво — люди шукають та пропонують роботу, пов’язану з продажами, перекладами, фізичною працею.

 

Нагадаємо, раніше Jooble провів дослідження, у якому виявив, що 23% роботодавців планують збільшити зарплати своїм співробітникам у 2021 році. Першоджерело

Читати російською

Новини сервісу покупки залізничних квитків онлайн

Новини

Технології та інновації в логістиці вантажів залізницею

Технології та інновації в логістиці вантажів залізницею

Дізнайтеся про останні технологічні розробки та інновації, що застосовуються в транспортуванні вантажів залізницею. ...читати далі

Історія розвитку залізничного транспорту в Україні

Історія розвитку залізничного транспорту в Україні

Вивчіть історію розвитку залізничного транспорту в Україні, починаючи з відкриття перших ліній у XIX столітті до сучасних програм модернізації та будівництва нових інфраструктурних об'єктів. Дізнайтеся, як залізничний транспорт відігравав ключову роль у соціальному та економічному розвитку країни і які виклики та перспективи стоять перед цією галуззю в майбутньому. ...читати далі

Поради щодо організації часу та розваг для тривалих подорожей потягом

Поради щодо організації часу та розваг для тривалих подорожей потягом

Тривалі поїздки можуть бути захопливими пригодами, але також можуть спричиняти втому та нудьгу. Однак, з правильною організацією часу та різноманітними розвагами, ваша подорож залізничним транспортом з AnyTrain може стати незабутнім і приємним досвідом. Давайте розглянемо кілька корисних порад, які допоможуть вам комфортно провести час у поїзді. ...читати далі